Кои сме ние?

Ние сме Вие 🙂

Защо правим този проект, това движение?

Защото искаме духа на българина и на България да бъде отново водещ в управлението на страната и всички корупционни практики на всяко едно ниво да бъдат прекратени. Защото искаме българина да има свободата да отглежда децата си, родителите ни да живеят достойно старините си и да има възможност да творим и вдъхновяваме света с образование, научни и ментални достижения, спортни и състезателни успехи, прекрасна природа и гостоприемни еко селища в различните ни исторически и не само кътчета на страната.

Как смятаме да го постигнем?

Само с общи усилия и ентусиазъм! С обединение и най-вече съединение. С подкрепата за всяко полезно действие, независимо от коя политическа (или не политическа) формация излиза. Не разделянето заради цвят, минали действия, неизпълнени обещания или излъгани очаквания ще ни води, а какво сега се прави и подкрепя, какво сега се решава и декларира и най-вече – какво сега се реагира и действа. Ясно е, че имаше нужда от лустрация, не е минало времето – но сега е време да преценим кое можем да простим и забравим от миналото, за да осмислим бъдещето. С противопоставяне не се постига нищо, особено когато си извън властта и властовите лостове не са ти налични. Единствения вариант е да изискваме, да се застъпваме, налагаме с мнозинство и постоянство своите искания и предложения за промяна. Имаме ли идеите? Имаме ли желанието? Имаме ли знанията? Нека ги споделяме тогава! Нека им търсим подкрепата, нека ги заявяваме.

Има ли шанс?

В историята на България е имало и по-тежки времена. Имало е времена, когато народа е бил свит, страхлив, омаломощен… Когато не сме вярвали в нищо. Винаги е имало и българи, които са търсели изгодата, търсели са собственото обогатяване – с пари или его… Това са човешки черти и несъвършени характери. Но българинът не е това! Ние не се отчайваме, не се прекланяме, не се отказваме! Преди сме били велики воини, след това сме били велики миротворци. Сега най-голямата ни сила е свободолюбието. Най-голямата ни слабост също. Свободолюбието ни кара да сме индивидуалисти, да сме всеки за себе си, да не подкрепяме, защото някой ще го направи вместо нас, защото не ни касае, защото не е спешно, защото имаме по-важни неща в момента. Разбира се! Всичко е важно. Свободолюбието ни кара да заобикаляме правилата, да търсим “втория начин”, да живеем без норми. Можем ли да запазим свободата си, като я облечем в лична отговорност? Можем ли да спазваме важните правила (не онези, които ни ограничават, а онези, които ще ни спасят), заради отсрещния, заради децата си, заради колегата, приятеля, човека до нас, непознатия? Можем ли да променим правилата, така че да не бъдем вечни нарушители, защото просто общоприетите граници са други? По принцип можем всичко! И всичко зависи от НАС. Ако не мълчим. Ако намерим начин за подкрепа на всяка една малка свободна групичка хора, която се бори в България за нещо смислено. Има хиляди начини за подкрепа. Едни са по-ангажиращи от други, но всеки начин е достоен. Когато положим поне малко усилие. Ако успеем да положим повече усилие – още по-добре. Един час на седмица, един час на ден, два пъти в месеца… но постоянно и целенасочено. Активно. Тогава ще се наречем и активно гражданско общество. Някой ден. Но едно е ясно – НИЕ МОЖЕМ! И  свободолюбието е прекрасно! Защото ни дава право сами да решаваме за какво си заслужава да дадем енергията си.

Кои сме ние?

Нямаме политически пристрастия или враждуване.
Не търсим лидер, който да последваме, защото е харизматичен.
Не се интересуваме от политика, а от държавност.
Политическите предложения, които извеждаме са цветни, а не оцветени.
Търсим решенията на проблемите и да взаимстваме добрите практики от света.
Търсим да подобрим живота на индивида в България, но и да подобрим предприемаческата среда за бизнеса.
Търсим осигуряване на социални придобивки за населението, но и възможност за личностна изява и обезпеченост.
Модерно е да казваме “не сме леви или десни” и ако трябва да дадем посока според душевния израз на политическата си концепция – то сме по-скоро леви (за хората!); и все пак предложенията ни за регулация на бизнес средата у нас, предполагат да сме по-скоро десни (за индивида!). Т.е. ние сме И леви И десни, а не едно от двете или нито едно от двете. Ние сме либерали, ние сме християн-демократи, ние сме социалисти и движение за права и свободи на всички българи (независимо от етническия им произход). Ние сме патриоти и националисти. Ние сме всичко в едно и в неговото различие. Ние сме живата, бълбукаща българска душевност.

Защо цвета ни е на лайм (малко по-зелен лимон)?

Лимонено, защото ни е “кисело” от днешната политическа действителност, която определя качеството на живота ни, но и “освежаващо” чрез намирането на работещи за нашата действителност решения.
Зелено, защото поставяме интереса на околната среда (хора и природа) по-напред от егоистичния забогатителен предприемачески интерес на безогледното печалбарство. Но! Ние търсим баланса. Добрите бизнес практики. Полезните решения за всички (не само за един). Отговорно управление на ресурсите (с осмисляне на въздействието от всяко решение). Без да пречим на личния интерес и развитие, да поставим граници на експлоатацията и вмешателството в живота на останалите. Не е нужно да остава единствения избор “Терминал 1,2,3…”

Виж ТУК как можеш да се присъединиш към нас!